До Всесвітнього дня без автомобіля

Для кожного з нас використання автотранспорту вже давно є чимось природним і не викликає ніяких протиріч. Але надзвичайно велика кількість автомобілів і наростаюча екологічна небезпека призвели до того, що в 1994 р. у світовому співтоваристві стали звучати все більш відверті заклики хоча б якось скоротити використання транспорту. Так виник символічний «День без автомобілів». Мета акції – переконати водіїв скористатися в цей день громадським транспортом, щоб знизити рівень забруднення повітря. Адже ця проблема вже досить давно є глобальною. За даними статистики, в акції «День без автомобіля» щороку беруть участь 100 мільйонів осіб у 1,5 тисячі містах світу. У багатьох містах організовують масові велопробіги.

Тому 22 вересня 2014 року фахівець із соціальної роботи Самбірського РЦСССДМ Горожинська Н.Б. провела у Погірцівській СЗШ І-Ш ступенів виховний захід, присвячений Всесвітньому дню без автомобіля. Мета заходу – розповісти про екологічну ситуацію на планеті та передумови виникнення Всесвітнього дня без автомобіля, привернути увагу до проблеми забруднення атмосферного повітря транспортними засобами; формувати навички безпечної поведінки на дорозі, вміння орієнтуватися на вулиці, розвивати спостережливість, поглибити знання учнів з правил дорожнього руху; виховувати любов до рідної природи,  почуття відповідальності за охорону довкілля, культуру поведінки під час дорожнього руху, бережливе ставлення до життя та здоровʼя.

Незважаючи на дощову погоду, яка не дала змоги організувати патріотичний велопробіг, учні 4 класу вирішили провести гру-вікторину «Твій друг – дорожній рух», до участі у якій було залучено 18 школярів. Четвертокласники жеребкуванням були поділені на три команди – за кольорами сигналів світлофора. Учасникам заходу були запропоновані цікаві запитання на закріплення правил дорожнього руху, велосипедна вікторина, ігри «Впізнай дорожній знак», «Збери пазл», руханка «Сигнали світлофора». Діти відгадували загадки про різноманітні транспортні засоби, складали повчальні історії за малюнками, а в останньому конкурсі «Заспіваймо пісню» пригадали пісні, в яких згадувалися різні види транспорту чи учасники дорожнього руху. За підсумками конкурсів перемогу отримала команда «Червоне світло», яка за свої знання і старання була нагороджена подарунком.