Під час визвольної війни українського народу 1648-1654 років під проводом Богдана Хмельницького спалахнуло селянське повстання і в селі Погірці. Повсталі зруйнували панський маєток і приєдналися до козацьких загонів Богдана Хмельницького.

с. Погірці

Є історичні дані про те, що козацькі загони Богдана Хмельницького проходили через села Сусолів, Задністряни, Подільці. Жителі села Погірці, пам’ятаючи цю дату, поставили погруддя Богдану Хмельницькому, яке знаходилось по лівому боці дороги між лісом і Погірцівським агролісотехнічним ліцеєм.

У серпні-грудні 1906 року в с. Конюшки-Королівські відбувся страйк сільськогосподарських робітників фільварку, до яких приєнались робітники села Погірці. Робітники вимагали підвищення заробітної плати. Австрійський уряд нещадно придушив виступ. Ще раз селяни піднялись на боротьбу з панами в 1936 році.

В с. Новий Острів виникла сутичка з панами у фільварку. Сутичка переросла у збройну боротьбу з поліцією, під час якої було вбито 7 і тяжко поранено 5 селян, 80 чоловік потрапило до в’язниці. Заарештовано 17 жителів села Погірці, 61 чоловік запідозрили в участі у страйку. Заворушення продовжувалось і в наступному році. В донесеннях поліції говорилося, що у с. Новому Острові розповсюджувалися комуністичні листівки із закликом взяти участь у загальноселянському страйку. Після встановлення Радянської влади було ліквідовано фільварок, панську землю і худобу було роздано селянам.

В 1941 році розпочалася радянсько-німецька війна. На фронтах Великої Вітчизняної війни проти німецьких загарбників воювало 83 жителі села, 57 з них нагороджено за мужність орденами і медалями, 46 чоловік віддало життя за свободу. На згадку про них в 1978 році в селі побудовано пам’ятник.